Starten in de detailhandel
Detailhandel is het leveren van fysieke goederen voor persoonlijk gebruik aan de consument. Het is een sector die bestaat uit verschillende branches (zoals de levensmiddelenbranche, de modebranche, de woonbranche enz.). De detailhandel is de laatste schakel van de bedrijfskolom die loopt van fabrikant tot consument. De detailhandelaar verkoopt direct aan de consument. Aangezien de detailhandel een heel diverse sector is, bevat deze ook een waaier aan verschillende jobs. Enkele voorbeelden zijn: winkelmanager, winkelmedewerker, verkoper, kassier, verantwoordelijke klantendienst, rayonverantwoordelijke en nog veel meer.
Geïnteresseerd? Bekijk het overzicht van de verschillende opleidingen en vacatures die leiden naar een job in de detailhandel onderaan deze pagina.
Ontdek de detailhandel
Werken in de detailhandel: wat en waar?
Een supermarkt, een meubelwinkel of een doe-het-zelf-zaak … winkels waar iedereen dagelijks mee in contact komt, maken deel uit van de detailhandel. Werken in de handel biedt erg veel mogelijkheden. Zo kan je aan de slag als winkelverkoper, winkelmanager, commercieel assistent of etalagist. Werk je liever wat minder met je handen? Dan kan je ook een belangrijke rol spelen in het communicatie-, HR-, of financiële departement van een onderneming.
Of je nu interesse hebt in voeding, interieur, mode, elektro, tuincentra, dierenwinkels, … de detailhandel biedt een hoge werkzekerheid en er is voor ieder wat wils.
Voor ieder wat wils
Hoe ziet een job in de detailhandel eruit?
De winkels die tot de detailhandel behoren zijn erg divers. Het gaat van dierenwinkels tot modewinkels. Zo kan je steeds dicht bij huis en in lijn met je interesses (of het nu om mode, voeding, boeken of electro gaat) in de sector werken.
Als detailhandelmedewerker (ook winkelmanager, verkoper, kassier, ...) ben jij terug te vinden in … een winkel. Wát je precies doet, hangt af van het soort winkel waarin je aan de slag bent. Een van je hoofdtaken is je klanten helpen, advies geven en hun vragen beantwoorden. Gaat je klant tot aankoop over? Dan reken jij zijn vondst af. Hierbij is het belangrijk dat je empathie kan tonen, actief luistert, geduldig blijft, over een goed aanpassingsvermogen beschikt, goede communicatieve vaardigheden aan de dag legt en meer.
Een job in de detailhandel, iets voor jou?
Hoe ziet het takenpakket van een job in de detailhandel eruit?
In een job in de detailhandel, kan je je verwachten aan een erg gevarieerd takenpakket zoals:
- vragen van klanten beantwoorden
- advies geven
- de werking uitleggen van producten
- producten afrekenen, aankopen inpakken
- de winkel netjes houden
- goederen uitpakken
- de voorraad aanvullen
- toezicht houden
- de etalage inrichten
- administratie bijhouden (bijv. kassa en inventaris)
- de winkel openen of sluiten
- producten verkoopklaar maken
- ...
Wat zijn de nodige competenties?
Als verkoopmedewerker stel je je zichtbaar op, zodat klanten weten dat ze bij jou terecht kunnen. Anderzijds moet je hen ook de ruimte geven om rustig rond te kijken. Mensen goed kunnen inschatten is dus een belangrijke eigenschap als verkoper. Maar welke vaardigheden en kwaliteiten komen nog van pas? Als winkelbediende in detailhandel...
- ben je empathisch
- werk je ordelijk
- heb je een verzorgd voorkomen
- ben je sociaal en verbaal sterk
- stel je je klantvriendelijk op
- beschik je over voldoende productkennis
- heb je inzicht in verkooptechnieken
- blink je uit door je professionele aanpak
- ben je flexibel
Deze competenties zijn noodzakelijk om een goede verkoopmedewerker te zijn.
Word winkelbediende of winkelmanager