Werkbaar werk
Werkbaar werk is een job met kwaliteit. Om werkbaar te zijn moet je job je groeikansen geven, zinvol zijn en in balans zijn met je privéleven. Commerce Training streeft ernaar om bedrijven en werknemer te ondersteunen in hun evolutie naar meer werkbaar werk.
Flexibiliteit en veerkracht
Een sector vol uitdagingen
Tijdens de covid-pandemie is het aantal nieuwe e-commerce gebruikers gestegen naar 1,3 miljoen. Zo'n 86% van de e-commerce gebruikers koopt nu minstens 1 keer per maand online, in 2020 was dit slechts 56%.
De handel ondergaat enorme evoluties en transformaties door de snel veranderende digitale economie. Hierdoor evolueren de taken van het winkelpersoneel en arbeiders continu. De flexibiliteit die van het personeel gevraagd wordt vereist een zekere veerkracht.
Opleidingen voor competentieversterking
Levenslang leren: bij de top in Europa
Met de digitalisering van de handel wijzigen de jobs van de winkel- en magazijnmedewerkers ingrijpend. Door in te zetten op levenslang leren kan er aan upskilling en reskilling van competenties gedaan worden.
De Belgische handelaars (detailhandel, groothandel, transport en horeca) doen het zeer goed op dit vlak. 2,2% van de loonkost wordt geïnvesteerd in levenslang leren, tegenover 2,1% in Frankrijk, 1,6% in Nederland, 1,5% gemiddeld in Europa en 0,9% in Duitsland.
Enkel opleidingsland Denemarken doet het beter met 4,6% investeringen.
Tevreden in je job en tevreden blijven
Tevreden werknemers
Autonomie in de job, polyvalente taken, opleidingskansen en vooruitzichten, … zijn elementen die bijdragen aan de werkbaarheid van de job en zo ook aan de arbeidstevredenheid van de werknemers. Om het werk werkbaar te houden, heeft de Vlaamse overheid enkele initiatieven gelanceerd zoals de werkbaarheidscheque. Bij werkbaar werk blijven werknemers langer en met meer goesting aan de slag. Het zorgt er ook voor dat meer mensen aan de slag kunnen in gemiddeld langere loopbanen.
Met de werkbaarheidscheque krijgt een onderneming de financiële steun om knelpunten rond werkbaar werk binnen de organisatie in kaart te brengen en zo de arbeidsomstandigheden en het psychosociaal welbevinden in de onderneming duurzaam te verbeteren.
U kan daarnaast ook beroep doen op een GOB of Gespecialiseerde Opleidings-, Begeleidings- & Bemiddelingscentra.
Toolkit
Tools Werkbaar werk
Hoe werkbaar is jouw werk, dat van je collega's, van je medewerkers? Wie werkbaar werk heeft, heeft meer plezier in het werk, leert meer, blijft langer aan de slag en is minder vaak ziek. Werkbaar werk is goed voor werknemers, ondernemers én organisaties. Voldoende redenen om binnen je organisatie te sleutelen aan leren en motiveren, werk-privébalans en werkstress. Via de volgende gratis tools willen we bedrijven en organisaties inspireren en ondersteunen om werk te maken van werkbaar werk.
Beschikbaar in het Nederlands en het Frans:
- Burnouttool
- Het werkvermogen van medewerkers nagaan
- Waar kan het medewerkersbeleid nog beter?
- Meetinstrument Werkbaar Werk FOD
- Hoe pakt je bedrijf preventie en welzijn aan op het werk
- Handleiding en tools voor psychosociale aspecten op het werk en arbeidsongevallen
- Zelfhulp voor stress, depressie, burn-out, angst, zelfbeeld, emotiehantering etc. via oefeningen, video's en zelftesten op bloomup.org
Enkel beschikbaar in het Nederlands:
- Burnouttool (Liantis, NL)
- De duurzaamheidsscan (NL)
- Vragenlijst over fysieke en emotionele werkbelasting en werkdruk (NL)
- Aan de slag met je eigen geluk via de geluksdriehoek (NL)
Meer weten over werkbaar werk?
SERV, het huis van Vlaams sociaal overleg
Meer weten over psychosociale risico's op het werk
Federale overheidsdienst Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg
Werkbaar werk, hoe pak je het aan?