Waarom duaal leren?


 

“De Retail heeft nood aan instroom en aan mensen die bewust voor de sector kiezen. Duaal leren is één van de kanalen voor je talentpool. Daarnaast is het ook goed voor je employer branding. Als je je wil profileren als een leerbedrijf, dan moet je beginnen bij leerlingen of studenten. Meestappen in duaal leren is voor ons een zeer waardevolle investering naar de toekomst toe.”
- Rutger van Rinsum, regionale recruiter bij Kruidvat

 

Duaal leren maakt van jouw bedrijf een onderwijsplek. Dankzij duaal leren creëer je een leercultuur:  

  • Je zet in op verdere professionalisering van mentorschap om jonge mensen vertrouwd te maken met de job.
  • Dit traject is een belangrijke hefboom in het rekruteren én in het aan boord houden van goede nieuwe medewerkers.
  • Deze leercultuur stimuleert om evoluties in het werkveld op te volgen en te blijven innoveren. 
  • Elk succesvol afgerond leertraject werkt mee aan een positief imago voor jouw onderneming, een toekomstige werkgever van andere jongeren.    

Daarnaast zijn er ook verschillende financiële voordelen aan verbonden. 

In Vlaanderen: 

In Brussel: 

  • de ACTIRIS mentorbonus van € 1750 netto per jaar (bedrag van toepassing voor stages vanaf 1st juli 2022). De bonus geldt voor elke mentor die ten minste 1 en maximum 4 leerlingen jonger dan 25 jaar begeleidt. 
  • een startersbonus voor de jongeren op voorwaarde dat die in een alternerende opleiding het opleidingsjaar met succes heeft afgesloten.  

In Wallonië:

  • een premie voor zelfstandigen (P1) van 750 € die voor het eerst een jongere begeleiden in een alternerende opleiding
  • een premie voor ondernemingen (P2) van 750 € op voorwaarde dat de leerling het eerste jaar van de opleiding met succes afrondt. Hiervoor moet het bedrijf als opleidingsbedrijf erkend zijn door de opleidingsverstrekker (CEFA of IFAPME), met de mentor een erkende opleiding gevolgd hebben en moet het alternerende opleidingscontract minstens 9 maanden duren (meer info in het Frans, vind je op de site van emploi.wallonie.be).
  • een startersbonus voor de jongeren (P3) op voorwaarde dat ze slagen voor hun laatste jaar en hun praktische opleiding in Wallonië doen. 

 

Meer info vind je in onze gids over duaal leren: 

Duaal leren - Vlaanderen

Gids formation en alternance WalloniŽ -Brussel.pdf