Diversiteit


 

Een job in de handel…  is volop kansen bieden aan iedereen

Diversiteit en inclusie is een punt dat steeds hoger op de politieke agenda komt te staan. De handelssector is de grootste private werkgever in België en biedt tal van mogelijkheden aan verschillende kansengroepen om aan de slag te gaan en te blijven, met doorgroeimogelijkheden.

Enkele cijfers uit de sector:

  • 2 winkelmedewerkers op 3 zijn vrouwen; 
  • de meerderheid van de werknemers zijn jonger dan 40 jaar; 
  • 3 op 10 zijn van buitenlandse afkomst; 
  • 3 op 4 zijn kort- of middengeschoold; 
  • 74% van de winkelmedewerkers is werkzaam in eigen provincie; 
  • eerste werkervaring voor 110.000 jobstudenten; 
  • 24% meer personen met een beperking dan in andere sectoren;
  • meer dan 150 verschillende nationaliteiten.

Raadpleeg hier de Omgevingsanalyse diversiteit en inclusie in de handel 2021 en onze non-discriminatiecode voor PC119 en onze non-discriminatiecode voor PC 202, 311 en 312.
Deze werknemers kunnen een loopbaan uitbouwen met informele opleidingen of bijscholing on-the-job. Alles valt en staat met de manier waarop een onderneming naar diversiteit en inclusie kijkt en hoe zij hier zowel intern als extern mee omgaan. Zo zijn er binnen de sector al heel wat mooie voorbeelden van projecten of visies van ondernemingen rond dit thema.

Zo heeft H&M duidelijke D&I doelen vastgelegd tegen 2025, IKEA legt met het project ‘Skills for Employement’ de focus op het verbeteren van competenties bij vluchtelingen. Decathlon werkt op verschillende assen zoals: opleidingen, Women Leadership Training, inclusieve rekrutering, samenwerking met NGO’s, enz. Bij ZARA, Inditex groep, hanteren ze een policy voor de toegankelijkheid van klanten met een beperking...

De overtuiging van deze ondernemingen is: “Inclusie en diversiteit zorgt voor vernieuwing en creativiteit, het opent nieuwe markten, het trekt millennials aan en heeft een positief effect op employer branding."

Wist je dat ...

... er een gratis sectorale opleiding bestaat voor de werknemers uit PC202/311/312 "Omgaan met diversiteit tussen winkelpersoneel" die diverse tips en tricks aanreikt voor een vlotte en aangename samenwerking binnen een divers team.    

… je als werkgever mogelijk recht hebt op de Vlaamse ondersteuningspremie (VOP) als één van je werknemers een door VDAB erkende, blijvende of tijdelijke arbeidsbeperking heeft. De VOP compenseert de eventuele extra kosten en lagere productiviteit die de beperking van de werknemer met zich meebrengt.

In Franstalig België zijn er verschillende ondersteuningspremies die kunnen worden aangevraagd die inspelen op het (opnieuw) integreren van personen met een beperking of die aan een langdurige ziekte leden. Meer informatie hierover kan je terugvinden op de website van Forem.

Om in aanmerking te komen voor een diversiteitssubsidie van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest moet de onderneming een diversiteitsplan voorleggen aan Actiris. Wordt dit plan positief beoordeeld dan kan de onderneming het Diversiteitslabel aanvragen bij Brussel Economie en Werkgelegenheid.

... er een handige online tool bestaat eDiv voor een diverse en inclusieve werkomgeving. Je kan er een gids raadplegen, inspirerende voorbeelden en e-learning modules. Zowel nutig voor ondernemingen die hun eerste diversiteitsacties willen vormgeven als voor bedrijven die hun werking willen verbeteren.

... Retailers de krachten bundelen om te werken aan een maatschappij zonder beperkingen voor mensen met een beperking. Alle informatie hierover is terug te vinden op www.commercecares.be.